Patkányirtás

Amit érdemes tudni a patkányokról

Házi patkány:

A házi patkány testhossza 15-22 centiméter, farka testénél hosszabb, úgy 17-25 centiméter. Vékonyabb és kisebb, mint a vándorpatkány. Átlag tömege 150-300 gramm. Füle, orra és lábai rózsaszín színűek és aprók. Füle nagy, kevés bőr és szőrzet borítja. Hengeres farka pikkelygyűrűkből áll.

Bundája a szürkésfeketétől a szürkésbarnáig változhat. A hátán megnyúlt szőrzettől borzas a kinézete. Hasi bundájának színe világosabb, mint a hátán lévő szőrzet.

A házi patkány az esti és a reggeli szürkület idején a legaktívabb. Ritkán magányos, általában 20-50 tagú csoport tagja. A csoportban nem alakul ki rangsor. Állandó járatokat használnak, amelyeket szaganyaggal jelölnek meg, így jelezve egy másik patkánycsapat számára, hogy ez a hely már foglalt. Jellemző előfordulási helyük a padlás.

Egyaránt megtalálhatók hajókon és kikötőkben, de gazdaságokban és élelmiszeripari egységekben is. Fészküket papírdarabokból és növényi részekből készítik a tetőn vagy a fal és a föld mélyedéseiben, üregeiben. Mindenevő, szereti a magvakat, növényi terméseket, de megeszi az apróbb rovarokat és bogarakat is. Kedvelt eledel a kutya- és macskatáp is.

Évente két szaporodási időszaka van, de előfordul, hogy akár négy. Az alomban lévő kölykök átlagos száma 5-10, de előfordul 20 is. A vemhesség időtartama körülbelül 20 nap. Az újszülött patkányok csupaszok, nem látnak és siketek. Szőrük másfél hét elteltével kezd nőni, majd kis idő elteltével szemük is kinyílik. 4 hetes korukban már csapdával el lehet fogni őket. 8 hetes korukban lesznek ivarérettek.

A házi patkány 2-3 évig élhet

Kíváncsi és játékos természetű. Találékony és könnyen alkalmazkodik. Szereti az emberközelséget és erőteljesen bolhás, ezért sokkal veszélyesebb, mint a vándorpatkány. Gyors, jól úszik és mászik. Farkukkal ügyesen egyensúlyoznak.

Miért fontos a patkányirtás?

A patkányok rendkívül veszélyes állatok. A murin tífuszt, a leptoszpirózist, a trichinellózist és a szalmonella fertőzést közvetíthetik emberre. A murin tífusz más néven rágcsáló kiütéses tífusz. A leptoszpirózis forrásai általában az olyan kisemlősök, mint a patkány. Vizeletükkel baktériumot juttatnak a talajba és a vizekbe, amely bőrön és nyálkahártyán keresztül az emberi szervezetre is veszélyes.

Fertőzött vizek kapcsán, vagy mezőgazdasági munka során lehet ilyen baktériummal érintkezni. A vándorpatkány szívesen eszik döghúst, ezért könnyen megfertőződhet a trichina nevű baktériummal.

A sertés elfogyasztja a patkányt, majd az ember elfogyasztja a sertéshúst. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik meg, ha nyers sertéshúst fogyaszt.
Patkányharapáskor a sebbe kórokozók kerülhetnek, amelyek emberi megbetegedést okozhatnak, ilyen például a patkányharapási láz is. A pestis terjesztésében a házi patkánynak volt jelentős szerepe.

A patkányok szívesen fogyasztják az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket és a takarmányt is. Ürülékkel és vizelettel megfertőzve azt. Fogaik egész életükben nőnek, ezért folyamatosan rágniuk kell. Ezzel hatalmas károkat okoznak a szennyvíz-hálózatban, az elektromos kábelekben és a gátakban. A termények tároló helyeit és göngyölegeit is tönkretehetik.

Hol okoz gondot a patkány?

Magánszemélyeknél: Házon vagy lakáson belül az álmennyezetben és a burkolatban van a búvóhelye. Házon kívül a tároló- és raktárhelyiségekben, a padláson, a pincében, és a csatornahálózatban fordulhat elő. Élelmiszeripari egységeknél, raktár épületekben, éttermekben, szállodákban: Az élelmiszer környezetében tartózkodik. Irodaházakban: A parkolóházban, a csatornahálózatban és az alagsorban okoz gondot.

Jogszabály kötelezi a vendéglátó egységet a rágcsálóirtásra. Ezek az irtások általában megelőző jellegűek, de akkor is szükség lehet az irtásra, ha már jelentkezett a probléma. Patkány bekerülhet a vendéglátó egységbe a beérkezett áruval, a csatornából vagy akár az utcáról is. A törvény azt is kimondja, hogy cégek és vállalatok esetén állandó védelmet kell fenntartani a rágcsálók ellen.

A legkisebb helytől a legnagyobb cégig megálltuk már a helyünket. Ha biztosítani szeretné vendéglátó egységét, boltját, irodáját, cégét vagy a patkány probléma már jelentkezett, akkor forduljon hozzánk bizalommal!

Kiszállás után a szükséges dokumentumokat átnyújtjuk önöknek. Ezek a dokumentumok hivatalosan igazolják, hogy a megelőzés, avagy az irtás megtörtént. A szerződés megkötése után, biztosítjuk cége rágcsálómentes állapotát!