Bolhairtás

Amit a bolhákról érdemes tudni

A bolhák az emlősökön és a madarakon egyaránt élősködő kártevők. A világon körülbelül 2000 bolha fajt ismernek, Magyarországon megközelítőleg 50 fajról beszélhetünk. A bolhák 2-4 milliméter nagyságúak, lapított testűek, barna színűek és nincsen szárnyuk. Fejük piciny, szájszerveik szúrásra és vérszívásra fejlődtek ki.

Hátsó lábuk ugróláb, mellyel óriási ugrásra képesek. Fejlődésüknek szakaszait négy csoportra bontjuk. Pete, lárva, báb, majd maga a kifejlett rovar. A kifejlett bolha a kutya, a macska, a sertés, a baromfi vagy az ember vérével táplálkozik.

Nevük elárulja, hogy melyik élőlény vérét kedvelik a legjobban. Így megkülönböztetünk kutyabolhát, macskabolhát és emberbolhát. Az emberbolha a sertés vérét is kedveli. A bolha a testre jutás után fél órával már vért szív, két nap elteltével pedig már párosodik.

Pár nap elteltével megkezdődik a peték lerakása. Egy nőstény bolha átlagosa 20-30 petét is rakhat naponta, de megfelelő környezetben akár 50 is előfordulhat. A lerakott peték kiszóródnak az élőlény szőréből és bőréből, majd a padló poros részeibe, réseibe hullanak, vagy bármilyen ágyneműn vagy ruhaneműn megragadnak. 2 nap elteltével kikel a lárva, amely kétszer levedlik.

A lárva szerves törmelékkel, hámsejtekkel és bolhaürülékkel táplálkozik, ezzel tartja magát életben. A kikelés után két héttel bebábozódik, majd az idő elteltével kikel a kifejlett rovar. A séta okozta rezgés, dobbanás hatására ugranak fel a kiszemelt élőlényeikre, ezért sokszor a bokán lévő csípések jelezhetik, hogy lakásunk bolhával fertőzött. Ha a kifejlett egyed megtalálja táplálékát, már kezdi is a vérszívást.

Emberbolha

Kedveli az emberi vért, de a kutyáét, macskáét, sertését is. Nem válogatós. Számára az emberi környezet a legkedvezőbb. Meleg szobában naponta is szívhat vért, 12 fok alatt azonban táplálkozása szünetel. Táplálék szerzése után sötét helyen bújik el.

Ágyneműben, ágyneműtartóban, ruhákon, bútorokban, szőnyegben, a padló alatt. Rendkívül előnyös hely számukra a nehezen hozzáférhető és takarítható ülőhelyek például a mozikban, a színházakban és a tömegközlekedési járműveken.

Az elbolhásodott helyekről az egyik ember viszi át a másik helyre. Elhagyatott lakásokban jelentős mértékben elszaporodhatnak a bolhák lárvái, akik ebben az állapotban még nem vérrel táplálkoznak, hanem szeméttel, szerves anyagokkal, hámsejtekkel.

A bolhairtás módszerei és a bolhák elleni védekezés

Első és legfontosabb dolgunk a házi kedvencünk fertőzöttségének megszüntetése bolhanyakörvvel és állatorvos által ajánlott készítményekkel. A padlón, az ágyban a szőnyegen elhelyezett peték kiirtásához tudja kérni bolhairtó szakemberünk segítségét. A bolhairtást leggyakrabban permetezéssel végezzük. Permetezés esetén kombinált irtószert alkalmazunk, amely a tartós hatás érdekében egy taglózó hatású és egy mikrokapszulázott kiűző szert tartalmaz. Jelenleg ez a legalkalmasabb és leghatékonyabb bolhairtási módszer.

Kiegészítő módszerként alkalmazhatunk még füstképzést és hidegköd képzést is, melyek növelik az irtószer hatástartósságát és olyan helyekre is eljutnak, amelyeket bolhairtó szakemberünk nem tud elérni. A kiegészítő módszerekről és díjszabásukról bátran kérjen tőlünk további tájékoztatást!