Csótányirtás

Amit érdemes tudni a csótányokról

 A csótányok világszerte elterjedt rovarok. A legtöbb egyedet a trópusi vidékek számlálják. Magyarországon az ember közvetlen környezetében négyféle fajjal találkozhatunk.

Ezek a fajok:

  • német csótány (muszkabogár)
  • konyhai csótány (svábbogár)
  • amerikai csótány
  • erdei csótány

Magyarországon a leggyakoribb a német csótány a konyhai csótány és az amerikai csótány.

Konyhai csótány:

Az egyik legelterjedtebb egészségügyi kártevő hazánkban. 17-30 milliméter nagyságú, feketés-barna színezetű. Repülni képtelen. Csápja akár testhosszával is egyenlő lehet. Nagyrészt csak városokban, az ember közvetlen környezetében van jelen. Rejtett életmódot folytat, legtöbbször éjszaka a lámpa felkapcsolásakor a vizes helyiségekben találhatunk rá (konyha, WC, fürdőszoba) a csaptelepek környékén.

Általában szerves hulladékot fogyaszt, de szereti megdézsmálni az emberi fogyasztásra szánt élelmiszert is. Az éjszaka folyamán állandóan táplálék után kutat, de csak rövid ideig tartózkodik egy helyen. Az éhezést rendkívül jól tűri, a szomjazást azonban nehezen viseli. Jól tűri a hideget, gyakran megtalálható az épületen kívül is (csövekben, szennyvízcsatornában, külső téglafalakban). Csótányirtás során ezt a tényezőt is figyelembe kell venni.

Miért fontos megelőzni a csótányok megjelenését? Miért fontos a csótányirtás?

A csótányok kedvelt helyei közé tartoznak az olyan szennyezett részek, mint a szennyvízcsatorna, a szemétledobó és a szeméttároló. Az ott lévő szennyező anyag lesz a táplálékuk, majd visszaöklendezett táplálékkal az emberi fogyasztásra szánt élelmiszert fogják befertőzni. Részt vesznek ezzel a gyomor-bélrendszeri megbetegedések kórokozóinak szaporításában, az ételmérgezést és a sebfertőzést okozó baktériumok terjesztésében.

Jellegzetes szaguk elviselhetetlenné teszi az életet. A fertőzött helyiségekben a levegő tele van a csótányok külső vázának maradékával és a székletükkel. Bizonyított tény, hogy az ember és a csótány közvetlen érintkezésekor az embereknél ez allergiás reakciót válthat ki. Ezt a reakciót általában a csótány váladéka és ürüléke okozza.