Ágyipoloska irtása

Amit érdemes tudni az ágyi poloskáról

Az ágyi poloska feltehetően a törökök érkezésekor került országunkba, de csúcspontja jóval későbbre 1960-1970 körülire tehető. Ebben az időben az óriási fertőzöttséget ciángázosítással sikerült megállítani. Ezt azonban nem sokkal később betiltották.

Budapesten körülbelül 5-10 éve jelent meg újból az óriás mértékű ágyi poloska fertőzöttség, amelyet eleinte gázosítással kezeltek, majd ezt is betiltották. Ma már lakott területen és Budapesten tilos gázosítani. Az ágyi poloskát ezért, csak nagyon alapos kezeléssel lehet felszámolni. Fontos hogy megfelelő céget, profi szakembereket válasszunk!

Hogyan ismerhető fel az ágyipoloska?

Az ágyi poloska 4-7 milliméter hosszúságú, rozsdabarna színű, szárnytalan rovar. Teste finom szőrzettel borított, azonban ez emberi szemmel szinte láthatatlan. Lábain tapadókorongok és karmok vannak. Torán nem elzárható, szivárgó, váladékot termelő bűzmirigy található. A nőstény poloska nagyobb, mint a hím. Teste addig lapos, amíg nem táplálkozik, majd miután megtelik vérrel kiduzzad. Szájszervével többször megszúrja az emberi bőrt, mire eret talál.

Hogyan szaporodik az ágyi poloska?

Az ágyi poloska kifejléssel szaporodik. A nőstény 1-2 éves élete folyamán naponta 2-3 petét rak, melyeket búvóhelye alsó részére tapaszt. A lárvák 10 nap alatt kelnek ki, majd 5 vedlés után ivaréretté válnak. A vedléshez vérszívásra van szükség, e nélkül a folyamat leáll. 15°C és 37°C között a fejlődés folyamatos és tökéletesen zajlik. Szapora élőlény, ivadékainak száma 1000-4000 között változik.

A legfontosabb tudnivalók:

Az ágyi poloska legfejlettebb ösztöne a fénytől való irtózás, ezért is keresi éjszaka a táplálékát. Táplálék keresés idején magányos, de amikor rejtőzik közösségben él. Tápláléka az emberi vér. Áldozatát hő-, pára- és szén-dioxid kibocsátás alapján találja meg. Éjszaka aktív, nappal rejtőzködik. Legfőbb rejtekhelyei: falban, padlózatban lévő repedések, mélyedések, szőnyeg, tapéta, ruhanemű, könyv, falra felfüggesztett képkeret, szegély, díszítőléc, falvédő. A hideg, nyirkos helyeket nem szereti, ezért a konyhában és a fürdőszobában csak jelentős fertőzöttség esetén találkozhatunk vele. Megjelenése nem kötődik a tisztasághoz! Sajnos a legtisztább lakásban is előfordulhat.

Árulkodó jelek, hogy a lakása ágyi poloskával fertőzött:

 • ágyi poloska tetem
 • levedlett bőr
 • csípések a bőrön
 • vérpöttyök a huzaton
 • ürülék, azaz fekete pöttyök a matrac, ágykeret alsó részén
 • peték, amelyek 1 milliméter nagyságúak, fehér színűek
 • jellegzetes szag (erős fertőzöttség esetén)

Az ágyi poloska csípése

Leggyakrabban az éjszaka fedetlen testrészeket érik csípések, mint például a lábszár, a boka, az alkar, a csukló, vagy a derék környéke. Hasonló a szúnyogcsípéshez, de ha nincs szúnyog szezon, biztosak lehetünk abban, hogy ágyi poloskával van dolgunk. Nem mindenki érzékeny a csípésre, azonban ez nem azt jelenti, hogy őt nem csípik meg, csak valószínű, hogy immunis az ágyi poloska okozta csípésre. Bizonyos embereknél allergiás reakciót vált ki, égető, viszkető érzést okoz. A csípések vörösek, és gyakran egymás mellett jelentkeznek. Ez arra utal, hogy a poloska addig és annyit szúr, ameddig eret nem talál.

Hogyan terjedhet el az ágyi poloska?

Az ágyi poloska aktív és passzív módon is elterjedhet környezetünkben.

Aktív mód

Ha egy helyiség erősen ágyi poloskával fertőzött, akkor közöttük élelemhiány léphet fel. Ekkor megpróbálnak megfelelő életkörülményeket biztosítani maguknak, tehát vándorolni kezdenek. A folyosón, csöveken, szellőzőkön keresztül könnyen átkerülhetnek egyik lakásból a másikba, akár a mi otthonunkba is.

Ezeken kívül még több mód is lehetséges az ágyi poloska elterjedésére. Az előbbiekben azokat részleteztük, amivel már találkoztunk munkánk során.

Passzív mód

 • Használt bútor esetén
 • Lomtalanításból behozott tárgyak, bútorok esetén
 • Fertőzött hotel szobában vagy apartmanban való tartózkodás esetén
 • Ha tömegközlekedéssel utazunk és előttünk egy fertőzött személy ült
 • Egy ismerősünk nálunk szállt meg és ruhái fertőzöttek voltak, vagy esetleg mi szálltunk meg nála
 • Munkahelyünkön is lehet fertőzött a közös pihenőhelyiség

Miért fontos az ágyi poloska irtása és megelőzése?

A csípés elősegítheti a vérszegénység kialakulását, és fogékonyabbá tehet más betegségekre is. A legtöbb embernél általános gyengeség alakul ki a sok ágyi poloskacsípéstől. Rossz alvást, kedvtelenséget, nyugtalanságot okoznak. Jelentkezhet érzékenységi szindróma, amely idegességgel, izgatottsággal és álmatlansággal járhat. Ezekben az esetekben a sikeres poloskairtás után a tünetek kis idő elteltével megszűnnek. A poloskacsípések következtében jelentkező tünet a bőr kivörösödése, erős viszketés, elváltozások a bőrön, ami további keringési reakciókat válthat ki, sőt még anafilaxiás sokkot is okozhat. Ezeket a tüneteket több esetben rosszul diagnosztizálják és szívkoszorúér-elzáródásnak hiszik