Darázsirtás

Amit érdemes tudni a darazsakról

Közel kétszázra tehető a darázsfajok száma Magyarországon. A legnagyobb mennyiség azonban lódarázsból, kecskedarázsból és német darázsból van.

Hosszúságuk általában 15-20 mm, de a legnagyobb példányok hossza elérheti az 50 mm-t is. Testük színe sárga és fekete, a lódarázsé azonban barna. Testüket rövid szőr fedi, ez azonban szabad szemmel nem is látható. Fullánkjuk és mérgük is van. Rokonai a hangyáknak, de még közelebbi rokonai a méheknek. Fészkeiket bárhol megtalálhatjuk, de nagyon kedvelik a víz közelében elterülő helyeket. Megbújhatnak fában, földben és épületekben is.

A kolóniában a királynővel együtt több ezer dolgozó éli mindennapjait. Napközben életük mozgalmas, azonban szürkületben visszatérnek a fészekbe és itt töltik az éjszakát. Fészkük megpiszkálásával, bolygatásával csak rontunk saját helyzetünkön és veszélyeztetjük szeretteink életét.

Ilyenkor mindig agresszívak lesznek és támadnak. Mindig kérjük darázsirtó szakember segítségét!

A tél elteltével a királynő felkel és elkezdi építeni a fészket, felneveli az első dolgozókat. Ezután már a dolgozók veszik át a feladatokat. Ők gondozzák az utódokat, építik a fészket és táplálékot szereznek.

A fészek a legkisebb mérettől a legnagyobbig bármekkora lehet és több ezren tartózkodhatnak benne. A fészkek sejtekből állnak és a sejtekben peték vannak. A lárvák egy- másfél hónap alatt válnak dolgozókká. Ez általában a nyár elejét jelenti.

A darázscsípés veszélyei 

A darazsak fullánkjukon keresztül juttatják el mérgüket kiszemelt áldozatukba. Az áldozat lehet akár gyermekünk, kedvenc háziállatunk vagy akár saját magunk is. A méreg duzzanatot, gyulladást okoz. Van, akinél allergiás tünetek jelentkeznek, hiszen mindenki máshogy reagál a szúrásra.

Allergiás tünetnél rögtön forduljunk orvoshoz, hogy biztosítani tudják a megfelelő ellátást. A legveszélyesebb a nyaki vagy a szemen történő szúrás. Több szúrás esetén mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat!

A darázs egészségügyi kártevőnek minősül, ezért kiirtása rettentően fontos.