Egérirtás

Amit érdemes tudni az egerekről

 Házi egér

A házi egér az emberek közvetlen környezetében mindenhol megtalálható. Testhossza 7-10 centiméter, farka testhosszával megegyező. Testének tömege 30-35 gramm, egyedenként változó. Színe a sárgásbarnától a szürkésfeketéig változhat. Szőrzete meleget nyújt, képes arra, hogy hideg környezetben addig növessze, hogy ne fázzon. Tehát rendkívül jó a tűrőképessége. Akár egy fagyos hűtőházban is megél. Látása gyenge, szaglása viszont tökéletes. Hallása is nagyon jó, a 100 kHz-s hangokat is érzékeli. A házi egér társaival magas hangos kommunikál és az esetben is ezt teszi, amikor kölykeit keresi. Nedvesség nélkül is sokáig bírja, és bármilyen búvóhelyen megtelepszik.

Nyáron réteken és mezőkön szállásozik, ősszel azonban lakóépületekbe, istállókba, ólakba, padlásokra költözik a hideg elől menekülve. Fészkeket építenek maguknak, amelyek papírból, forgácsból, szövetből készülnek. Este és éjszaka aktívak, napközben búvóhelyükön rejtőzködnek. Jól és gyorsan mászik, úszni is képes. Családokban élnek, szag alapján ismerik fel egymást. A házi egér nem halmoz fel élelemkészletet. Tápláléka sokrétű, szívesen fogyaszt magvakat, gabonafélét és mindenféle emberi élelmiszert. Akár a szappant is tudja élelemként hasznosítani és a kábelek szigetelését is megrágja, mellyel gyakran okoz tüzet.

A házi egér veszélyes lehet az emberi szervezetre. Ürülékében számos fertőző baktérium található, amellyel megfertőzheti az emberi fogyasztásra szánt élelmiszert. Szemétben, hulladékban és szennyezett terepen mászkálnak, szőrükre rátapadnak a kórokozók, amellyel az élőlényeket és az élelmiszert is károsítják.

Az egérirtás módszerei

Az egérirtás többféle módon elvégezhető. Szakemberünk a helyszíni adottságokat, a környezetet és a megrendelő igényeit figyelembe véve választja ki a tökéletes módszert. Az ő szakértelme garantálja azt, hogy az irtás sikeres lesz.

Miért fontos az egérirtás?

Az egér fertőző agyhártyagyulladást és szalmonella-fertőzést közvetíthet az emberre. Ürülékével és váladékával beszennyezi a szemes takarmányt és az emberi fogyasztásra szánt élelmiszert is. Károsítja otthonunkat és a termény, élelmiszer tárolására szánt helyiségeket.

Jelentősen károsíthatja az elektromos vezetékeket, kábeleket, ugyanis szigetelésüket lerágja. Ezzel a tevékenységével sokszor okoz tüzet. Gyakran okoz kárt textíliában, szövetben, autónk műszerfalában és kárpitjában. Ha bárhol lát egérürüléket, azonnal hívjon szakembert. Teljes elszaporodásukat megelőzve kell kiirtani őket, gyors és precíz munkával!

Hol okoz gondot az egér?

Magánszemélyeknél: A ház vagy a lakás bármely pontján megtalálhatjuk őket. Kedvelt helyeik az élelmiszertároló helyiségek, mint például az éléskamra és a konyha. Fészküket leggyakrabban a burkolatban, a padláson, a pincében vagy a farakásokban találjuk meg. Élelmiszeripari egységeknél, irodaházakban, raktárépületekben, éttermekben és szállodákban: Itt bárhol előfordulhatnak, de kedvelik a csendes, nyugodt környezetet. Ezekre a helyekre általában nem bevándorlással, hanem behurcolással kerülnek. A behurcolás akkor lehetséges, ha az üzletbe raklapon, vagy más egyéb göngyölegként érkezik az áru, ugyanis ezekben könnyen megbújnak az apró egerek.